“Тръпка” – Маги Стийвотър

8801be97369455958ad22031653afc91Студът. Гората. Вълците. Жегата. Докосването. Целувките. Тайните. Тръпката. 
Нейният вълк. Неговото лятно момиче. 
Белезите от миналото, крехкото настояще, невъзможното бъдеще…

   Отдавна искам да се докосна до творчеството на Маги Стийвотър и реших да започна с „Тръпка”. Не мога да кажа, че историята ме впечатли, нито, че героите оставиха в мен онази тръпка на привързването, последица от всяка добре написана книга. Но мога да кажа, че Маги Стийвотър е изключително надарена писателка и това проличаваше във всяко едно красиво написано изречение.

   Сюжетът се развива от две гледни точки – тази на Грейс и тази на Сам. Грейс е обикновено момиче, което живее в предградията и е, смея да кажа, обсебено от един определен вълк с жълти очи. Всичко започва, когато е била ухапана като малка и това е оставило вълчи белег вътре в нея. Но не я е трансформирало както при повечето вълци. Така тя и Сам остават разделени докато не се случва нещо ужасно….

2e420fbaeabba6afb9963628fc3e9d3b

   Сам е момчето с жълти очи, мечтаещо за целувката на топлото лято и за неговото лятно момиче. Не мога да кажа, че персонажът му ми допадна. В него липсваше онази твърдост, която сме свикнали да виждаме в повечето герои от мъжки пол. Вярвам, голяма част се дължеше на постоянната заплаха от трансформация, която изискваше твърдост от страна на Грейс както и нейните грижи. От друга страна, естествено, не мога да отрека, че Сам също се грижеше за лятното си момиче. Често те се подкрепяха един друг, положили глави на раменете си.

   Не съм сигурна дали ще продължа поредицата със следващата книга „Копнеж”. На моменти наистина трябваше да се насилвам, за да чета, но също така финалът на „Тръпка” ме остави жадна за още. Така че предполагам времето ще покаже.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s