“Ангелски свят” – Сюзън Ий

0191104001477307284_0Помисляйки я за чудовище, група хора залавят Пейдж, сестричката на Пенрин, и сблъсъкът завършва кърваво. Пейдж изчезва, свидетелите са ужасени, майката на момичетата е съкрушена. Пенрин тръгва из Сан Франциско след сестра си – само че защо улиците са толкова пусти? Къде са отишли всички? Търсенето я отвежда до сърцето на ангелския план и тя успява да зърне силите зад техните решения, но разбира и до какви страховити крайности са склонни да стигнат…

Междувременно Рафи отчаяно издирва крилата си. Без тях не би могъл да се присъедини към ангелите и да застане начело като предводител, както му е отредено. Ала когато трябва да реши дали да получи крилата си, или да спаси Пенрин, кое ще избере?

Ревю на “Ангелско нашествие” тук.

Обичам чувството, когато отворя продължението на определена книга и всички спомени от предишната започват да нахлуват. С всяка страница от началото на „Ангелски свят” моментите от предходната книга ме заливаха и се потапях в историята все повече и повече, докато накрая не се озовах безвъзвратно удавена в този макар и некрасив, пълен с прекрасни герои, свят. Бях забравила колко забавно саркастична и борбена е Пенрин въпреки целия този кървав апокалипсис. Бях забравила талантът на Сюзън Ий да те държи в постоянно напрежение и неспособен да оставиш книгата за секунда. Радвам се, че имах възможност да си припомня всичко това в завладяващото продължение на поредицата.

14874873_1097765323611480_922334557_n

Погледът ни върху апокалипстичния свят и влиянието му върху хората се разширява. Хората гладуват, страдат и инстинктът им за оцеляване е взел връх над всяка една емоция. За всеки един моралните ценности се размиват в едничкото им желание да оцелеят до следващия ден. Хората продават свободата си, за да им бъде подсигурен топъл обяд, някаква защита и подслон. Дават доброволно борбеността си за един уж спокоен живот. И както наскоро попитах в есето си по етика, така ще попитам и сега: струва ли си да продадеш свободата си за чифт лъскави окови?

Самите мотиви на ангелите за това нашествие стават по-ясни. Отношението им към хората е още по-остро подчертано, а човечността им е под въпрос. Сюзън Ий наистина смело разбива типичния образ на ангелите като мили същества, защитници на човечеството, и ги представя като жестоки и дори първични създания, които като повечето безсмъртни, макар и някога да са имали човечност, тя е изгубена някъде по дългия път на вечността, наситен с тъга и битки.

14826354_1097765356944810_2124703982_n

Всичките тези събития ги виждаме през очите на смелата Пенрин. Саркастична, дръзка, неспособна да се спре пред нищо, Пенрин определено затвърди позицията си сред любимите ми персонажи. Не мога да не спомена за името, което даде на архангелския меч на Рафи. При всяко споменаване на прозвището се смеех на глас и се питах от къде дори й идват подобни идеи на писателката. Самият меч, макар и просто материално присъствие, също спечели сърцето ми със своето покровителство, претенции и дори лека арогантност.

За съжаление на моето сърце, Рафи присъстваше едва в последните стотина страници на книгата. Все пак имахме възможност да си припомним способността му да ни разсмива както и синхронът му в саркастични забележки заедно с Пенрин.

„Не говори. Отвориш ли си устата, само ще ми съсипеш фантазията, че спасявам невинна дама в беда.”

Пейдж е героинята, която истински опознаваме в това пътуване. Малкото момиче, което не заслужаваше нищо от тези жестокости, които я сполетяха, все пак има сърцето и добротата да се изправи на крака, да преглътне болката си и да различи правилното от грешното. Разбираме какво я е сполетяло по време на първата книга и тези моменти бяха истински болезнени. Бях напълно сигурна, че ще се отдаде на порива си да отиде при единия човек, за когото се бе заблудила, че я разбира, но се радвам, че момичето с шевове ме обори.

Връзката й с Пенрин бе несигурна в началото, лоялността на голямата й сестра дори поставена под въпрос. Но с развитието на сюжета се развиваха и техните взаимоотношения, изглаждайки всяка една несигурност и въпрос. Надявам се, че единствено хубави неща очакват Пейдж в следващата книга, защото всичко това не е честно по никакъв начин за едно крехко момиченце.

14914817_1097765296944816_1966336571_n

Майката на момичетата, за чието име дори не се сещам (споменато ли е въобще? моля, ако някой знае, да сподели в коментарите отдолу), също изигра немалка роля в книгата. Майката на Пенрин е като някаква сянка, която постоянно е някъде наоколо, вършейки всякакви щуротии. Не мога да не призная, че наистина ми е забавно да чета за нещата, които прави, но се надявам да има някаква по-голяма причина за клиничната й лудост. От друга страна, отношението й към Пенрин не бе честно в много моменти и това ме ядосваше. Но в също толкова моменти можеше да се види обичта й и към двете момичета.

Това продължение ме погълна. Времето летеше, докато аз се сражавах с Мечето Пуки и се смеех заедно с Пенрин. „Ангелски свят” е силно и достойно продължение на поредицата, наситено със спиращо дъха действие. Убедена съм, че третата книга ще е също толкова прекрасна колкото и предходните й, ако не и по-добра.

„Предполагам, че дори краят на света не може да ни спре в стремежа да принадлежим някъде.”

Advertisements

2 thoughts on ““Ангелски свят” – Сюзън Ий

  1. Ревютата Ви са много хубави! Почнах първата книга, но някак не ме грабна в началото може би до 20 страница и я оставих, но след прочетеното от Вас ще и дам още един шанс! Исках да попитам какво е това име на меча – ” Не мога да не спомена за името, което даде на архангелския меч на Рафи. При всяко споменаване на прозвището се смеех на глас и се питах от къде дори й идват подобни идеи на писателката. ” ?
    Продължавайте все така, с хубавите ревюта! 🙂

    Liked by 1 person

    1. Благодаря ти изключително много! А за меча, Пенрин кръщава това вековно острие Мечето Пуки. И просто… това взе сърцето ми. 😂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s