Любовта ми подари

“Любовта ми подари” е стопляща сърцето антология с дванадесет разказа, която е неизменен спътник към всяка чаша топъл шоколад в студен ден. Невъзможно е някоя история да не се превърне във ваше вечно предпочитание за зимните празници, невъзможно е да не обикнете поне няколко разказа. Аз лично харесах този сборник повече от “Летни дни и летни нощи” и пламенно препоръчвам на всеки, който търси малко топлина по време на коледните празници.


17760647_1248530518534959_1394764399_n

ПОЛУНОЩИ – РЕЙНБОУ РОУЪЛ

Кратка и безкрайно романтична история от прекрасната Рейнбоу Роуъл. Магс и Ноел се запознават в навечерието на 31 декември и се превръщат в най-добри приятели след като Магс “спасява” живота му от злите дървесни ядки. Този ден се превръща в тяхна годишнина и всяка следваща година те са заедно на него. Историята е твърде кратка и лаконична, за да се почувства връзка с героите, но определено е идеален романтичен разказ, способен да стопли и най-студената зимна нощ.

ДАМАТА И ЛИСИЦАТА – КЕЛИ ЛИНК

Мистериозен непознат, който се взира през прозореца. Макар това изречение да прозвуча по-зловещо от необходимото, уверявам ви, че тази история отново единствено може да ви сгрее още повече. В една студена Коледна нощ, Миранда се запознава с този непознат човек със странен суртюк с бродирана лисица. В някои години той отново се появява, в други не. Но защо? Този въпрос ни кара бързо да прелистваме страница след страница и без да се усетите ставате въвлечени в разказа и не може да спрете да четете.

АНГЕЛИ В СНЕГА – МАТ ДЕ ЛА ПЕНЯ

Може би бе в героите или в самата обстановка, но в историята имаше нещо толкова истинско, че усещането да си там бе почти осезаемо. Историята за Хейли и Шай бе съвсем лека и приятна, перфектна за Коледа. С всяка от тези истории се убеждавам, че когато си взимам коледна книга, трябва наистина да я прочета по Коледа.

“Проблемът е, че никога не разбирах защо правя нещо – освен защото знаех, че се очаква от мен. И дори не искам да кажа, че родителите ми са ми пришпорвали. Или пък съветниците ми в училище. Бях аз.”

Наистина разбирам Хейли.

ПОЛАРИС Е МЯСТОТО, КЪДЕТО ЩЕ МЕ ОТКРИЕШ – ДЖЕНИ ХАН

“Има два типа деца. Такива, които вярват, и други, които не вярват.”

История, в която Дядо Коледа е истински, както и неговите елфи, които всъщност са красиви, смъртни и като излезли от корица на списание? Не възразявам. Никак даже. Но историята бе твърде кратка, а главната героиня, Нати, никак не ми допадна. Имаше нещо натрапчиво в нея. А краят? Краят остава отворен и може единствено да предполагаме какво ще се случи. Като цяло бе дадена една прекрасна основа, но просто историята не развива потенциала си.

17792625_1248530515201626_22070798_nТОВА Е КОЛЕДНО ЧУДО, ЧАРЛИ БРАУН – СТЕФЪНИ ПЪРКИНС

Стефъни Пъркинс никога не разочарова с тези свои кратки и прекрасни истории. Знаете ли, че в “Летни дни и Летни нощи” героите й също се наричат Мариголд и Норт? Защо съм толкова впечатлена и щастлива от този факт? Но тези Мариголд и Норт нямат нищо общо с онези Мариголд и Норт, освен това, че разказите за тях стоплят сърцето. Или изменчивата ми памет ме лъже и историята им продължава в “Летни дни и Летни нощи”. Но този разказ бе толкова сладък, толкова прекрасен, че е една от любимите ми. И вярвам следващата Коледа ще се върна и ще я прочета отново. На по-следващата Коледа също.

ВАШИЯТ ВРЕМЕНЕН ДЯДО КОЛЕДА – ДЕЙВИД ЛЕВИТАН

История, в която не самата връзка е на преден план, а съмненията около нея. Още колко време ще бъдем заедно? Какво би казало семейството му? Съвсем простички въпроси, неизбежно възникващи около всяка връзка, но се говори за тях толкова рядко, че понякога забравяме, че са там. Дейвид Левитан създава забавна и приятна история, която единствено би ви вдъхнала увереност.

КРАМПУСЛАУФ – ХОЛИ БЛЕК

“Но създадеш ли веднъж нещо, невинаги можеш да го контролираш.”

Всичко е възможно, стига да сме достатъчно смели да вярваме, да искаме. Защото кой знае? Ако си пожелаем нещо достатъчно силно, в крайна сметка някой с рога и хиляди имена може да ни чуе.

КАКВО, ПО ДЯВОЛИТЕ, НАПРАВИ, СОФИ РОТ? – ГЕЙЛ ФОРМАН

Удивително е, когато малки съвпадения, неволни грешки и потенциални не добри идеи, довеждат до нещо ново и красиво. Гейл Форман със замах преплита съдбите на Софи и Ръсел, двама души, обградени в предразсъдъците на провинцията, които намират някой като себе си. Двама души, които доказват, че дори за една нощ можеш да опознаеш човек за цял живот.

“Утрешният ден щеше да бъде различен. Софи разбираше това.

Наистина нямаше такова нещо като маловажно чудо.”

17760345_1248530541868290_220212910_nКОФИ С БИРА И МЛАДЕНЕЦЪТ ИИСУС – МАЙРА МАКИНТАЙЪР

“Цялата каша започна, когато подпалих църквата.”

Така започва историята. Нима е възможно да не грабне нечие внимание? С всяка следваща история се убеждавам, че от всеобразните неволи, пакости и грешки, понякога излизат наистина прекрасни неща. Историята на Вон и Грейс беше в обстоятелствата на странни, водещи до смях, събития, а това, разбира се, я направи истински необикновена.

“На мнение съм, че ако позволиш едно-единствено събитие от живота ти да те определя, тогава всичко, което ти е нужно, за да промениш нещата – ако искаш да се променят – е друго такова събитие.”

ДОБРЕ ДОШЛИ В КРИСТМАС, КАЛИФОРНИЯ – КИРСТЕН УАЙТ

“Но хората нямат нужда да помнят какво е било чувството да са щастливи и защитени в миналото. Нужно им е да имат надежда, че отново могат да се чувстват така в бъдеще.”

Стопляща сърцето история в малкото градче Кристмас, кръстено на всеобичния празник. Мария (ха, моето име) няма търпение да напусне това затънтено и лишено от възможности място. А Бен вижда в лицето на градчето уютно място, точно онова, от което се нуждае с вълшебните си умения да приготвя неземни ястия. Историята на Кирстен Уайт е толкова мила и сладка, гарантираща да стопли всеки един студен ден.

ВИТЛЕЕМСКАТА ЗВЕЗДА – АЛИ КАРТЪР

“Когато изгубиш някого, губиш и късче от себе си. А липсващото парченце? Понякога трябва да изгубиш и останалата част от себе си, за да го намериш.”

Момиче, което просто иска да избяга от наложения й живот, и едно приветливо щастливо сeмейство насред нищото. История с изключително силна сюжетна основа, върху която биха могли да бъдат написани още много страници. И макар романтичната връзка на героите да не е осезаема, друго дълбоко ниво е засегнато – това на семейството, на това да откриеш място, където да си истински щастлив.

МОМИЧЕТО, КОЕТО СЪБУДИ СЪНУВАЩИЯ МЕЧТАТЕЛ – ЛЕЙНИ ТЕЙЛЪР

“Той беше богът на прибоя и размахването на крилете, на хищните птичи нокти и перлата. Тя беше богиня на… самата себе си. И той не можеше да откъсне поглед от нея.”

Сякаш някаква тъмна приказка същевременно описана с ярки цветове, оживява в съзнанието ми. Младата Нийв живее в един мрачен свят, където, подобно на романите на Джейн Остин, ако никой не желае ръката й е практически обречена. Но в това безизходно положение разцъфва първична магия, Сънуващия се пробужда и бръмбарите от скъпоценни камъни и птичите песни в бутилка се превръщат в реалност. Лейни Тейлър винаги е имала склонност към неземно необикновени основи за своите разкази и тази история е поредния пример.


Макар и да направих необяснимата грешка да завърша една коледна книга през април, не мога да отрека, че се насладих изцяло на разказите. Ако все още не сте прочели книгата, изчакайте декември, резервирайте си един ден от месеца и го подарете на тази книга. А тя ще ви подари любов.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s