Summer Reading Plans & TBR

Какво обичам най-много на света? Да си поставям невъзможни цели, разбира се. И точно за това ще бъде този пост – за всички онези книги, които искам да прочета, както и за невъзможните предизвикателства и маратони, в които ще участвам. Идва лятото. Отказвам да вляза в два месеца на свобода без куп книги. 

Ще започна с това, че пиша книга. Силно казано, но и застрашително близо до истината. Имам една идея, която се върти и изменя в главата ми вече от три години. Но беше тази последна година, когато наистина започнах да цапам всички тези чернови, вкусвайки и очертавайки нови идеи. И знам каква история искам да разкажа. Имам изграден протагонист и антагонист(и), работя върху света на книгата. И искам да премина през този процес, искам да разкажа тази история. Не знам дали някога ще бъде публикувана – това е твърде далеч за момента. Но искам да я напиша. И тук идва ролята на лятото. През тези месеци ще изследвам собствената си история, като целта ми е единствено да пиша всеки ден. Дори една-единствена думичка да е – просто да не пропусна ден, в който да не се докосна до клавиатурата. Пишейки всичко това тук го прави толкова реално. И дори плашещо.

Сега да се завърнем към невъзможната купчина с книги. И 24 Hours Read-a-thon –а, в който ще се потопя на 16 юли. Какъв е този read-a-thon, бихте попитали. Това са 24 часа, в които ще чета без прекъсване. О, да. Разбира се, ще спя, ще хапна, ще напиша някое ревю, някой параграф от гореспоменатата ми книга. Но основно ще чета. И разбира се, ще документирам всичко, за да го изпиша тук и всички вие, приятели, да се насладите на ден в моята компания. Вълнуващо.

19441544_1335516076503069_1670680102_n24 Hours Read-a-thon TBR:

 • „Слънцето също е звезда” от Никола Юн
 • „Целувка в Ню Йорк” от Катрин Райдър
 • „Вестители” и „Пазители” от Цветелина Владимирова

Разбира се, няма да успея с всички за един ден. Но ще се опитам да стигна възможно най-далеч.

В началото на месец септември мисля да се включа в The Reading Decathlon Challenge – десет книги за десет дни. Но ще видя как ще се развият нещата дотогава – най-вече дали ще имам десет книги, които евентуално да прочета.

А ако тази година отново има Български книжен маратон… е, мога ли да не се набутам и там?

Ще споделя  TBR–а си за цялото лято. Или по-точно книгите, които съм си купила през последната година, но така и не стигнах до тях. Разбира се, ще има и още няколко, които тепърва ще излязат. Но те са зависими от финансите ми. Макар че за Lord of Shadows на Касандра Клеър (която мисля, че ще излезе след един-два месеца) ще си продам душата. Да не споменаваме и „Острието на асасина”.

19457672_1335456573175686_1587406098_o.jpgИ така, първата купчинка:

 • „Разум и чувства” от Джейн Остин
 • „Сол при солта” от Рута Сепетис
 • „Бел жар” от Мег Уолицър
 • „Крадецът на книги” от Маркъс Зюсък

Сериозната купчинка. За която нямам търпение. Това са книги, които отдавна чакат на рафта и все не ми стига времето, все нещо друго решава да изскочи. Но това лято няма да им простя.

 • „Краля Демон” от Синда Уилямс Чайма
 • „Пазителката” от Дейвид Балдачи
 • „Черната призма” от Брент Уийкс
 • „Луната, която убива” от Н. К. Джемисин
 • „Серафина” от Рейчъл Хартман

Тежкото фентъзи, за което просто реших, че ми трябва истински свободно време, за да се потопя изцяло. И тежкото фентъзи, за което също нямам търпение. Знаете ли, забелязала съм, че когато имам десетки книги, които искам да прочета толкова много… ами, не прочитам нито една от тях. Искам да прочета всяка, не мога да избера с коя да започна и не започвам нищо. Отговорност.

19427784_1335516086503068_1745049206_nТези дни си набавих и последната книга от „Тъмна дарба” на Александра Бракен, така че на тази поредица също ще й дойде времето. Четох първата книга преди около година и половина… и не я харесах толкова много. Но сега ще я прочета пак, ще видя дали мнението ми ще се промени и просто ще завърша поредицата. Има нещо крайно смущаващо в незавършените поредици.

И последното нещо, с което и ще завърша този пост, са книгите за училище. Определено най-подходящия начин да завърша пост за лятото. Но навлизам в материала за матура, тежката българска поезия и проза предстои да ми вземе душата. И ще спомена частта от списъка със задължителна литература, която смятам наистина да прочета през тези месеци.

 • Христо Ботев – поезия
 • Иван Вазов – „Чичовци” и „Под игото”
 • Елин Пелин – „Гераците”
 • Димчо Дебелянов – стихосбирка

Просто ми пожелайте късмет. Мога да го използвам.

Advertisements

2 thoughts on “Summer Reading Plans & TBR

 1. Страхотни книжки си си избрала за лятото, силно препоръчвам “Черната призма” от Брент Уийкс, надявам се да ти хареса! 🙂

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s