“Черната призма” – Брент Уийкс

122132Гавин Гайл е Призмата, най-могъщият човек на света. Той е върховен жрец и император, чиято сила и ум крепят един несигурен мир. Но Призмите никога не живеят дълго и Гайл знае колко му остава. Неочаквано открива, че има син, роден в далечно кралство след войната, която го е издигнала на власт. Гайл трябва да реши каква цена е готов да плати, за да опази една тайна, която може да разруши света.

В същото време някъде на юг самозван крал се обединява с тайнствен чародей, за да се опълчи на съществуващия ред. Тласкан от омраза към хората, тъпкали родната му страна дълги години, той не ще се спре пред нищо, за да постигне целите си – дори ако това означава безмилостни кланета или съюз с магически изчадия.

А в недрата на най-могъщата магьосническа твърдина един затворник търпеливо замисля своето бягство и крои отмъщение.


След множество положителни отзиви за тази различна и необикновена книга, най-сетне взех решението и аз да се потопя в света, създаден от Брент Уийкс. И това е едно от най-прекрасните решения в живота ми. Влюбих се в описателния и същевременно завладяващ стил на автора, в широко и стабилно изградения свят, впечатляващите подробности и обширния обхват на знания и въображение, нужни да се изгради история, преливаща от всеобразно изградени герои, цветове и всевъзможни обрати.

Проследява се историята на много герои и това винаги дава силна основа за всеки умел автор да изгради едно разнообразие от персонажи не само от описаното от самия писател, но и от гледната точка на другите герои. Да видим какво те мислят, как на тях влияе върху други постъпката на любимия ни персонаж и да си изградим едно по-дълбоко мнение.

Кип е героят, който многократно през страниците ще спечелва сърцето ви или с безкрайните му излагащи и комични ситуации или със силата на волята, която притежава, желанието да се бори срещу несправедливостите. Кип е пълничко петнайсетгодишно момче, несигурно и самокритично – качества, които остават с него през цялата история и влияят на действията му, но същевременно му помагат да види по-ясна картина за нещата. А тези общоприети качества-недостатъци, съчетани с непоколебимостта му що се отнася до това кое е справедливо и решителността му да се пожертва за човек, който му е показал поне малко обич, прави Кип един истински повод за гордост, постепенно го градят като личност. И още отсега новата обстановка, в чиито център попада, и силните личности, които стават част от живота му, го изграждат постепенно и плавно като по-уверен и неудържим персонаж. Кип има почти безкраен потенциал, който, сигурна съм, ще се развива и разширява с всяка следваща книга.

„Хвърли в това свое действие всичко, с което разполагаше. Не го правеше заради Гавин Гайл. Правеше го заради всички, които се бяха сражавали и загинали за него. Те бяха защитавали неговата кауза. Не можеше да провали техните усилия, та дори да му струваше живота.”

Размяната му на реплики с Гавин и неговия командир, Железни, взимаше сърцето ми всеки път и често се смеех с глас. А самия Гавин Гайл е личност, която е пълна с доброта. Но принудена понякога да прави чудовищни, безчовечни неща, за да поддържа образа и да изпълнява задълженията си на Призма. Гавин е противоречив персонаж и все още има неопределени и неясни мотиви около някои негови действия. Но за мен той е добър човек въпреки всичко. Или поне човек, който се опитва да постъпва правилно.

„ – Аз не съм бог.

Тя продължи да се взира в него още малко с непроницаемите си сини очи. Усмихна се.

– Ами добре тогава. Може би в тези времена ни е нужно чудовище.”

Огромен спектър от герои се разгръща по време на историята, вкусваме от различни характери и истории. Карис Белодъб е жена, чиято непоколебимост и сила ме спечелиха веднага. Красива, умна и опитен боец, тя неведнъж се доказа като неустрашима и безкрайно решителна, въпреки изпитанията си в миналото, а и тези в настоящето. Лив Данавис бе още една силна героиня, която криволичи по правилния път, но мотивите й винаги остават чисти. Лив има дълъг път да извърви, през който тепърва ще опознава себе си и кое наистина е правилно и си струва. А баща й, майстор Данавис, е един от най-интелигентните и развити персонажи, човек с невъзможни контрол и воля, прозорливост и готовност.

Начина на описване на обстановката, вида и същността на нещата е една от най-силните страни на Брент Уийкс. В „Черната призма” е изграден един сложен и безкрайно различен свят, към който не може да се подходи с лека ръка, но свят, обяснен по красноречив и едновременно описателен начин. Магията в основата на светлината и цветовете, оповаваща се на гениална логика и последователност, оплетените мрежи на политиката и силата и значението на вярата, са основите в сюжета на Брент Уийкс – основа, с чиито потенциал той борави с майсторска ръка и разгръща из страниците. Не мога да не кажа колко възхитена съм от нужните познания, за да изгради нещо подобно, за логичното мислене и свързването на нещата така, че да няма и една пробивна, че читателят с лекота (и известно количество концентрация) да разбере съставните части на този сложен свят. Книга, на която като читатели може единствено да се възхищаваме и да благодарим на Оролам за възможността да се докоснем до подобно майсторство.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s