“Повелител на сенките” – Касандра Клеър

Ревюто е разделено на две части – първата без да се издава сюжетът от „Повелител на сенки”, и втората, която обсъжда главни моменти в книгата. Продължете да четете на Ваша отговорност.


lord-of-shadows.jpgЕма Карстерс научава, че любовта, която споделя с Джулиън Блекторн, е не просто забранена – тя може да унищожи и двама им. Знае, че трябва да стои далече от него. Но как да го направи, когато врагове заплашват семейство Блекторн от всички страни?

Единствената им надежда е Черната книга, която съдържа ужасяващо могъщи магии. Всички я искат, но единствено семейство Блектор могат да я намерят. Подтиквани от тъмна сделка с кралицата на феите, Ема, нейната най-добра приятелка Кристина, както и Марк и Джулиън Блекторн отиват в Дворовете на феите, където искрящи веселия разкриват кървава опасност.

Междувременно, нарастващото напрежение между ловци на сенки и долноземци е довело до появата на Кохортата – група нефилими екстремисти, борещи се за регистрирането на долноземците и „неподходящите” нефилими. И са готови да сторят всичко по силите си, за да извадят тайните на Джулиън наяве и да сложат ръка на Института в Лос Анджелис.

Когато долноземците се обръщат срещу Клейва, се надига нова заплаха в лицето на Повелителя на сенките – кралят на тъмните феи, който изпраща най-страховитите си воини, за да избият онези, в чиито вени тече кръвта на семейство Блекторн, и да се доберат до Черната книга. Докато опасността става все по-голяма, Джулиън измисля рискован план, който разчита на помощта на непредсказуем враг. Ала успехът може би идва с цена, която той и Ема не могат да си представят. Цена, носеща кървава разплата, която ще засегне всичко и всички, които обичат.


Част I | ревю без спойлери

tumblr_oupg5wo3xU1woykoxo1_1280Всяка следваща книга на Касандра Клеър е по-изтънчена, по-тъмна и широко развита от предишната. „Повелител на сенки” беше едно ярко и емоционално пътуване, наситено с богат стил на писане, майсторски развити герои и спиращо сърцето действие. Беше едно изживяване, което никога не бихте забравили, и от чиито чувства не бихте могли да се отърсите. Това е книга, която ще ви завладее – душа и сърце, и ще ви изумява с всяка своя страница, с всеки свой обрат и най-вече със силата на семейство Блекторн, тяхната връзка, обсипана с жертвоготовност, вярност и обич.

Всеки от героите преминава през много, разбираме повече за нови герои и научаваме истината за вече срещнати и всяка капка история, покапала от тяхната уста, е надарена с чувство, разбирателство и безкраен смисъл. Всеки е своя собствена личност с минало, желания и вярвания и писателката развива и докосва всеки един, изучава ги и изсипва емоция и цветове върху думите им.

Едно нещо винаги впечатлява в книгите на Клеър и това са силните връзки между героите, израза на чувствата между тях, и начина им на предаване така, че без да чуем името им, можем да ги познаем. Всеки има свой характер в действията и речта си, всеки дръзко се отличава. tumblr_oupg5wo3xU1woykoxo3_1280И всичко това топло се огрява от придаденото чувство за хумор и сарказъм в множеството напрегнати ситуации. Ще се смеете, ще обичате и ще плачете в ръцете на няколко черно-бели страници, които сякаш съдържат всички цветове на света.

„Повелител на сенките” е достойно продължение на „Лейди Полунощ”, което ще ви даде всичко, за което някога сте копнеели и дори повече. Касандра Клеър е написала много книги в своя богат свят на ловци на сенки и всяка следваща е по-умела от предишната, всяка си заслужава безрезервно. Това е историята на двама парабатаи, но и много повече – това е история, в която ще се изгубите. История, която ще ви покори и която ще обикнете с цялото си сърце. 

 „Литературата е истина, дори да не е факт. Ако вярваш единствено във фактите и забравиш историите, мозъкът ти ще живее, ала сърцето ти ще умре.”


Част II | ревю със спойлери

Още известно като частта, в която невъздържаните ми чувства са пуснати на свобода. Има много моменти, много разговори, до които искам да се докосна и да обсъдя. Моля ви, ако не сте прочели книгата все още, нека погледът ви не преминава надолу върху необузданите ми излияния, които неизменно ще разкрият сюжета на книгата.

21291138_1406750599379616_1675439327_nЩе започна с Ема и Джулиън. Получихме много техни моменти, които бяха подправени с обичайното им разбирателство, спомени и чувство за хумор, но това, за което съм най-благодарна, е моментът, в който двамата си разкриха истината. Чаках толкова дълго за този момент, лутах се измежду лъжите и предубежденията им. И накрая получаваме този момент и разбираме, че парабатайската връзка може да бъде разрушена. Но и всички други парабатайски връзки по света ще престанат да съществуват и няма да има повече парабатаи. Това е един от моментите в книгата, които най-силно ме разтърси, и може би поради готовността на Джулиън да го направи наистина. Той пропадаше в някаква дупка – страница след страница и да, страхувах се от него. Има някаква зловеща тъмнина, която кръжи около него. И се питам, какво ако проклятието вече е започнало да действа? Какво ако всичките му хладнокръвни лъжи и плетеници от измами са част от безумието, което тегне над влюбилите се парабатаи? Препускам много хаотично из книгата, но накрая Джулиън дава обещания на Анабел (един от моментите, в които той наистина ме поизплаши) и го прави с мисълта, че помага на семейството си. И накрая семейството му пострада неумолимо и безвъзвратно. И не е ли именно това проклятието? Вършиш неща и не можеш да различиш дали помагаш или вредиш на семейството си, докато накрая не изгубиш някого.

„Джулиън бе от онези, които са в състояние да слязат в Ада и когато се върнат, дяволът да им дължи услуга.”

21291801_1406750582712951_1380541911_nНо тук възниква въпросът, ако проклятието вече поглъща Джулиън, защо не докосва и Ема? Кортана. Мечът е способен да попива силата на това, което убие. А в края на „Лейди Полунощ” Ема пронизва Черната книга с Кортана. И се питам… възможно ли е по някакъв начин това да я предпазва? Ами сега след като Кортана унищожи Меча на смъртните (в името на Ангела!), какво означава това? Толкова много въпроси и всичко е дори по-заплетено, но Джулиън… В момента клатя глава. Не може да е толкова безмилостен в действителност. А и той първи осъзнава чувствата си, от по-дълго време знае, че е влюбен в парабатая си. Може би това също е от значение. Каквото и да е, се страхувам. Страхувам се за всички.

Кит Херондейл е следващата личност, която ще засегна. Кит беше толкова истински, изпълнен с хумор и сарказъм и изричащ мислите и въпросите на повечето от нас. Кит беше ярък лъч светлина в тази тъмна книга и главната причина да се смея по време на това мрачно пътешествие. И връзката, която си изгражда с Ливи и Тай, приятелството им, екипа, в който се превърнаха. Обикнах всяка сцена с тях, което направи финала на тази книга дори по-болезнен. Но се радвам, че Кит създаде дори по-силна връзка с Тай, радвам се, че го разбира и не го съди, и уважава неговият поглед и усещане към света. Радвам се, че Тай ще има някаква котва през следващата книга, поне нещо да го удържи след случилото се. Защото Тиберий Блекторн е любимото ми дете, радостта ми в тези книги, и не мога да понеса… не мога да понеса нещо да му се случи, няма да мога да понеса това, през което му предстои да премине след смъртта на единствения човек, който винаги е бил до него и го е разбирал.

21291254_1406750566046286_1502602730_nЗа толкова неща имам нуждата да говоря. Гуин и Даяна. Не обикнахте ли всеки момент с тях? Още от самото начало, от първата им среща, извикваха усмивка на лицето ми и събуждаха сърцето ми. А историята на Даяна, това, през което е преминала, извика сълзи на лицето ми, и днес уважавам тази смела и силна жена с цялото си сърце за това, през което е преминала. А Гуин показа една по-мека, топла и разбираща страна от себе си и беше основата на едни от най-любимите ми моменти. 

Артър Блекторн се жертва за семейството си и чувствам как това е едно от най-подценените неща в книгата. Никога не съм харесвала Артър. Но разбирах, че е преживял твърде много. Може би го винях в много моменти, но когато даде живота си, за да не пострадат децата Блекторн… Артър получи смела и достойна смърт. Ave atque vale.

Нека поговорим за Кристина, Марк и Кийрън. Това е един от най-силните любовни триъгълници на Касандра Клеър след Уил, Теса и Джем и просто не знам какво и как да чувствам. Честно, върл почитател съм на идеята и тримата да са заедно, защото няма да понеса някой от тях да е изоставен или наранен. Кристина е с толкова добро сърце, толкова чиста душа, готова да даде на всекиго необходимото време и дори втори шанс. Лесно е да я обичаш. Както и Марк. А Кийрън е този, който извървя много дълъг път, търсейки хората, на които е верен. И може би все още не е открил това – къде принадлежи, но елфическият принц има добро сърце. Въпреки всичко, Кийран има добро сърце.

21291415_1406750489379627_1645507069_n„Кийрън бе звездна светлина и непознатост, и свобода. Той бе сто стрели, изпратени от сто лъка едновременно.”

Ще отдам няколко изречения на Зара Диърборн. Никога, през целия си живот на читател, с всичките прочетени книги зад гърба ми, никога не съм срещала по-дразнещ, отвратителен, себичен и тесногръд човек, когото искам да бъде изяден от демон. Всеки път, когато Зара си отваряше устата, се превивах и гърчех отвътре и едва успявах да издържа думите й. Толкова… дразнещ човек. И Кохортата. Някой трябва да ги сложи на мястото им в следващата книга. Ако трябва, аз ще се намеся. Консервативни, ограничени…

Джейс беше част от книгата в началото и обикнах моментите му с Кит. А Клеъри бе там, за да каже за знанието си, че ще умре. Скоро. Как се предполага да се чувствам за това? А в следващия момент идва краят, когато Магнус е слаб, изтощен и имах чувството, че ще изгубим най-прекрасния и бляскав магьосник някога и просто… Опитвам се да запазя спокойствие, но стигам към края, вървя към най-лошото, и ми е наистина трудно да се въздържа. Да не споменаваме, че Теса също не е добре. Сърцето ми не е достатъчно силно за всичко това.

Дру. Обичам Дру с цялото си сърце и нямам търпение да достигнем до моментите в бъдеще, когато ще опознаем смелата й личност отблизо, но тук я споменавам заради нещо друго. Докосва се до предмета, пренасян от Хайме, и се пренася на това място, където среща момче на нейната възраст. С бяло-златна коса и зелени очи. Аш. Срещнахме се с това момче за момент, но след това то бе забравено. И да, досетих се, че ще играе по-важна роля в бъдещите поредици на Клеър, това е очевидно. Но истината е, че не се замислих за нищо повече. Докато не прочетох теория в интернет, чиято заслуга в момента не си преписвам, но трябва да спомена. Ами ако Аш е дете на Себастиян? Себастиян Моргенстърн? Щях да се разплача, когато видях подобна мисъл, но в името на Ангела! Себастиян бе прекарал известно време с Кралицата на феите, време, което тече различно в техния свят, така че е напълно възможно. Да не споменаваме бяло-русата коса и зелените очи – очи, каквито бяха и на Джонатан Моргенстърн миг преди да поеме последния си дъх. Или това момче е загубеният Първи наследник на Тъмния крал? Толкова много неща, толкова въпроси, и герои…  и аз нямам сили да поема повече. Но стигнахме до най-ужасното и тежко нещо и би било неуважително да не го спомена. Стигнахме до края.

tumblr_ot1r73QFqc1vo2wxao1_1280.pngЛиви Блекторн. Ливи беше толкова невинна и добра душа. Ливи бе просто едно дете. Всичко се случи толкова бързо, всичко се обърка толкова много. Нейната… нейната смърт е нещо, което никога няма да преодолея. Тя винаги е била до Тай. Те дори щяха да станат парабатаи, а това бе най-силното ми желание още от „Лейди Полунощ”. Когато Джулиън я държеше на ръце… така не съм плакала от много, много дълго време. Ами Кит? Тай? Последствията ще бъдат унищожителни за Джулиън, но Тай… тя бе неговият близнак, бъдещ парабатай и човекът, който винаги е бил до него, подкрепящ и разбиращ. И докато Кит ще бъде там… Ливи остави след себе си една огромна резка в душата на Тай. Тя беше неговата душа. Не мога. Наистина не мога.

„Високо над Залата на Съвета, ударите на златния часовник започнаха да отброяват часа.”

Ave atque vale.


Има много други неща, които заслужават да се обсъдят, а вече обсъдените неща заслужават да бъдат дори по-широко разгърнати. Но се страхувам, че този пост може да достигне до титаничен размер и смятам да спра дотук с надеждата, че успях да докосна най-важните моменти лично за мен. Но ако се нуждаете да обсъдите още нещо, ще се радвам да го споделите в коментарите.


Безкрайна благодарност на Издателство Ибис за възможността да се потопя в света на ловците на сенки за пореден път!


The pictures are taken from Pinterest and Tumblr. I do not own any of them.

 

Advertisements

4 thoughts on ““Повелител на сенките” – Касандра Клеър

 1. Всичко важно си обхванала но изпусна нещо още по важно. Оръжието което Себастиен е оставил при фейте. То отнема всички сили на нефилимите и ги прави като мунданите. (Поне аз мисля че е то).

  Задава се мрачно време за ловците на сенки —каза Барнабас.—Ужасно време. Силата им ще бъде смазана, могъществото им—стъпкано в пръста, а кръвта им ще рукне като вода в речните корита на света.

  Like

  1. И за това нещо видях теория, че именно Аш, момчето което Дру вижда, може да бъде това оръжие. Със сигурност ще разберем повече в следващата книга и следващата поредица на Касандра, която ще проследи Кит и Тай. И съм сигурна, че това оръжие ще е нещо ужасно… Касандра Клеър никога не разочарова. 😀

   Like

 2. За Аш, когато се спомена, че има зелени очи се сетих за Себастиян, но предположих, че може да е първородния син на краля на тъмния двор. Хареса ми предположението, че Аш може да е син на Себастиян.

  Liked by 1 person

  1. Което и да е от двете, ще е много интересно. А може и Касандра Клеър да има трети вариант, който никога не бихме и предположили. 😂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s