“Хари Потър и Философският камък” – Дж. К. Роулинг

HP1_Cover-huge.jpgХари Потър не знае нищо за „Хогуортс“ до момента, в който множество мистериозни писма започват да се изсипват в дома на семейство Дърсли на улица „Привит Драйв“. Адресирани до него, надписани със зелено мастило върху жълтеникав пергамент и запечатани с лилав печат, те бързо будят подозрението на противните леля и чичо на момчето и са конфискувани от тях. Няколко дни по-късно, навръх единадесетия рожден ден на Хари, великан с очи, блестящи като черни бръмбари, на име Рубиъс Хагрид пристига с невероятни новини – Хари Потър е магьосник, записан в Училището за магия и вълшебство „Хогуортс“! Едно удивително приключение е на път да започне…


Не съм убедена в необходимостта тази книга да се нуждае от каквото и да е допълнително представяне и твърдо вярвам, че заслуженото й кълбо от известност може да се пръсне, ако я възхваля за пореден път. Но книгите за Момчето, което оживя са една класика. Съвременно съкровище. Факти и статистика сочат към безкрайните предимства и преобърнати необятни хоризонти, но най-силният компас към ценността на тази книга тупти в сърцата ни. В любовта към тези герои, към тяхното приятелство и недостижима храброст. 26030570_1515759548478720_2092138548_n.pngВ желанието да бъдем част от Училището за магия и вълшебство „Хогуортс”, да получим писмата си и да се потопим в този свят на магия и преобръщане на познатото. „Хари Потър и Философският камък” поставя основите на една вселена, която тепърва ще разгръща своята необятност, и макар тази история непременно да трябва да бъде част от живота на всяко дете, твърдо вярвам, че човек на всяка възраст може да докосне страниците й и да научи нещо ново – или просто да избяга от своята реалност, макар и за миг.

Хари Потър като герой е скромен, неподатлив на целия му ореол от слава и може би основна причина за това е околността на пренебрежение и потискане, в която израства. И макар да прекарва трудни десет години от своя живот, Хари се превръща в смело момче, изпълнено с преданост и кураж. Безкористен, той е готов да предпази всички останали на цената на собственото си благоразположение – и това на една толкова чуплива възраст. И сърцето му е изпълнено с толкова много добрина. И въпреки това – въпреки всичко, едно от нещата в Хари, на които най-силно се възхищавам е способността му да отвърне. Да не стои в мълчание. 25675474_1515759931812015_545828305_nДа се изправи срещу всяка несправедливост, макар и малка и ежедневна. Смелост – толкова смелост и самоотверженост в това детско сърце.

Приятелството е толкова жизненоважен елемент в тези книги. Рон Уизли и Хърмаяни Грейнджър се превръщат в две опори в живота на Хари… Не, всеки един от тях е опора за другия, всеки е там за другия, готов да стори, каквото е необходимо, колкото е потребно. Хари Потър не е просто поредното известно име, не е центърът в кръга на приятелството – Рон и Хърмаяни са неизменна част от него, подвизите, заслугите, качествата и уменията им се допълват и изпълват взаимно. И нищо не би могло да спре сила толкова могъща.

„Има неща, които хората не могат да преживеят заедно, без в края на краищата да не се заобичат взаимно, и едно от тях е да нокаутираш четириметров планински трол.”

017a160836c98ea7c98937bdf49b051eСилната връзка между Хари и Хагрид също не трябва да се подмине с лека ръка, имайки се предвид обаянието й. Пазителят на ключовете и дивеча и Момчето, което оживя се превръщат в неизменни другари. И макар да не мога да твърдя, че Хагрид може да приеме ролята на бащина фигура за Хари, мога да заявя с вдигната глава, че е нещо много близко до това. Но най-вече – приятел.

Самият свят на магия и вълшебство, създаден от едно забележително и гениално въображение и ум, обрисуваните създания, истории и сцени, едва ли се нуждаят от множество възхвала, ако сте запознати дори малко с този свят. Но всичко е някак толкова различно, голямо, а същевременно може да се забележат основите на толкова много произведения в този жанр. Забележителна книга. Забележителна и, без напрежение, задължителна за всеки. Това е един свят, който всеки трябва да посети с очите и ума си. Чувство, което всеки трябва да докосне. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s