“Леговище на сънища” – Либа Брей

210984_b (1).jpgИйви О’Нийл, заедно с приятелите си и вуйчо си, вече се е справила с Пентаграмния убиец, всял ужас в душите на нюйоркчани. И най-сетне е осъществила голямата си мечта – да бъде една от блестящите звезди в най-звездния град. Благодарение на мистичната си способност да разчита тайните на хората Ийви влиза в светлините на прожекторите и получава името „Гадателката на влюбените”. Всички са луди по нея… освен другите Ясновидци.

Докато Ийви се отдава на екстравагантни партита и безспирно веселие, Ню Йорк отново е обзет от тревога. Необяснима сънна болест взима нови и нови жертви всеки ден, обществеността е склонна да търси вина у най-неоправданите. А някъде в далечината се възвисява сив мъж с цилиндър, чиито планове се простират далеч отвъд всички очаквания…

Междувременно двама Ясновидци с дарба да бродят из сънищата навлизат все по-дълбоко в лъжливата материя на съня. Хенри, пианистът в търсене на изгубената си любов, и Лин с мечтите й да намери своето място в свят, който не я приема, ще се сблъскат с отмъстителната сила, тровеща сънищата им. Дали Ясновидците ще се изправят заедно срещу мистериозната болест и отново ще спасят града?


26133161_1521107281277280_773136255_n.png„…защото и сънищата са призраци, преследвани насън желания, изчезващи със зазоряването. Копнежът в сънищата привлича мъртвите, а градът е пълен със сънища.”

Продължението на „Ясновидците” е също толкова наситено, безпощадно, образец на шедьовър в художествената литература. Преплетени със сложен и мистериозен сюжет, дълбоко изградени герои и майсторски стил на писане, се нареждат и способностите на авторката да плува надълбоко и без страх в сериозни теми, които понякога сякаш отбягваме, да изследва и аргументира. Дори по-силно от предходната книга, „Леговище от сънища” ще ви хване здраво и непростимо, въпреки големината си. Ще ви стисне в своята хватка и ще ви покори в свят на сънища и опасност.

Ийви О’Нийл се превръща в изключително труден за анализиране персонаж. Може да бъде видяна като егоистична и егоцентрична, но същевременно с това се справя с толкова много болка от загуба, от кошмари и невъзможни избори. Противоречива личност, от една страна трудна за разбиране, от друга – напълно и цялостно истинска, почти олицетворяваща по нещо в нас. Ийви е момиче, опиянено от блясък и от възможностите да покори този свят – и това не пречи на сърцето й да се интересува и да тупти, макар и тя да се опитва да го отрече. Предполагам, че в следващата и финална книга от поредицата, нейната личност ще се разгърне още съвсем малко и истинската и неподправена Ийви ще заблести – този път по един много по-различен начин.

26135050_1521107354610606_1425359102_n.png„ – Наистина имаш сърце от камък, Ийви О’Нийл.

На Ийви й се прииска да му каже, че ако беше коравосърдечна, сърцето нямаше да я боли толкова.”

Лин Чан, бродещо из сънищата момиче, бе радост за читателското ми сърце. Пряма до болка и крайност, с лъвско сърце, готово да изръмжи на света, ако това ще предпази близките й хора. Лин Чан показа толкова, толкова много сила и кураж. И същевременно с това бе просто едно момиче, което се опитва да се пъхне в пропорциите и очакванията на света. Лин открива истински приятели, престрашава се да се довери. Момиче на науката, понякога скептична, странна и трудна за разбиране, но безкрайно истинска.

„Искаше й се да им каже истината: на нея й беше лесно да говори с мъртвите, живите бяха тези, които не харесваше.”

Хенри Дюбоа IV, също като Лин, излиза на преден план в тази книга, неговата история, минало и причини, постепенно се разгъват пред нас. И в образа на Хенри бе преплетено толкова много – най-вече опасността да се опияниш от сънищата, да забравиш за истинския свят, който също можеш да оформиш за себе си, макар и по-трудно. Рискът да изпълниш сърцето си с блян за нещо, което никога не би могло да е, кара реалния живот да изтънее, да се изхаби. Пътят на Хенри и неговата личност бе един от най-трогателните за мен, най-истинските и да, поучителни. Хенри ме научи, че никога не е твърде късно. И това означава толкова много.

26196999_1521107294610612_1421937666_n.pngСтъпка по стъпка историята на Тета надига глава, но все още държи толкова много от себе си скрито и се страхувам, че един ден ще избухне. В следващата книга се очертава да видим много повече от непоколебимото й, научило се отново да тупти, сърце и съм напълно готова за това, за нея да се изправи пред самата себе си, пред собствената си сянка. И след всичко преживяно съм сигурна, че топлото сърце на Мемфис винаги ще тупти за нея, каквото и да става.

Чувствата ми към Сам Лойд са все още объркани и мъгливи, сякаш той тепърва трябва да реши какъв иска да бъде. Но не мога да не призная колко усмивки ми донесоха неговата компания и реплики, а това винаги и неизбежно сгрява читателската душа. Джерико присъстваше по-бегло, отколкото в първата книга, но това не попречи да бъде изправен пред тежък избор, да разгледа и изследва от близо собствените си емоции. Да види по-добре хората около себе си, да разбере от какво има нужда. А ролята на Мейбъл, вярна приятелка на Ийви, се засилва, напред излиза нейното сърце и мнение, които са решени да пробият света и да бъдат видяни, оценени. Мейбъл е истинско съкровище в преживяванията на читателя, защото вярвам, че всеки от нас иска да бъде чут и да бъде избран заради това, което е. Мейбъл просто напомня, вдъхновява.

26133585_1521107487943926_1359840460_n.pngМистерията в тази книга е дори по-сгъстена, по-дръзка и заплетена. Дори по-жестока, караща ме на моменти да потръпвам, виждайки ясно толкова много ужасяващи сцени. И тайни и загатки от първата книга се разлистват късче по късче тук, но все още толкова много неща остават с изгубен отговор. Загадъчност и предчувствие за нещо ужасавящо, което бие в нас и ни кара да искаме да се заплитаме и оплитаме в една история, която предполагаше да бъде просто за едно момиче с необичайна дарба. Но тези книги се разгърнаха в толкова, толкова повече. Но това, за което най-искрено благодаря на писателката, е колко много знание ми даде, колко много обогати и разшири взора ми над света. Либа Брей разгръща теми, от които се страхуваме, философства и същевременно с това показва резултата от купища усърдно проучване и трупане, трупане на интелект. Това я нарежда сред любимите ми писатели – способността да дава на четящия и, разбира се, талантът й като автор да съгради нещо толкова грандиозно и едновременно с това пленяващо и незабравимо, поредният скитник, търсещ дом в читателската ви душа.

„Сънищата, също като хората, които ги сънуваха, бяха гладни за още.”


Искрена благодарност към Издателство Емас за възможността да добавя още една любима книга към читателското си сърце! 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s