Алеа Аквариус: “Цветовете на морето” – Таня Щевнер

Алеа най-сетне е разбрала защо открай време се чувства някак особено, някак различна от другите. Тя е морско момиче. Но не спира да я терзае мисълта какво се е случило с родната й майка и защо подводният свят сякаш е престанал да живее. Възможно ли е тя да е единственият оцелял морски човек?

И така, екипажът Алфа Кру поема курс към обвитото в тайни езеро Лох Нес в Шотландия. Не само Алеа се надява да намери там очакваните отговори. Ленокс също се пита дали не е морски човек. И дали това не е причината за магическото привличане между двамата.

А в Лох Нес ги чакат разкрития, от които им спира дъхът.


„Виждаше ярко светещо чудо, изпълнено с преливащи се цветове и форми. Всички те желаеха да й разкажат за приключения, бури и тайни. Водата съхраняваше всичко: стотици хиляди истории и чувства се криеха във всяко цветно петно, във всяка форма.”

alea-akvarius-cvetovete-na-moreto-emasШеметното приключение на Алеа Аквариус продължава в „Цветовете на морето”, където тя ще се изправи пред нови изпитания, ще опознае себе си и своето минало, а ние читателите за пореден път ще се насладим на уюта, топлината и задружието, които се излъчват от членовете на Алфа Кру. Историята се развива с по-голяма задълбоченост, морският свят се изгражда дори по-обширно, а самите персонажи и техните взаимоотношения стават по-силни, по-свързани и толкова близки до нас и сърцата ни. Това е една книга, в чието присъствие времето просто летеше. И единственото ми желание е да можех да я прочета на палубата на кораба „Круцис”…

„Хайде да се закълнем, че това ще е най-приключенското, най-лудото, най-страхотното, най-вълнуващото, най-специалното, най-щурото лято в живота ни! Абсолютно най-доброто лято!”

Едно от нещата, които обичам в тази поредица, е изграждането на героите – това е книга, основно предназначена за деца (макар че, мен ако попитате, е напълно достойна за всяка възраст) и като такава това понякога налага не толкова задълбочено построяване на персонажите, не толкова засилено открояване на мотивите зад действията им. Което, разбира се, е пагубно за едно дете, което тепърва опознава себе си и света. Но в присъствието на Алфа Кру се вижда безкрайната лоялност, всеотдайност и обич между един сплотен екип; а във всеки един горд член има толкова цветове, колкото са и тези в морето.

Ben_Figur_Stern„ – Ние сме пирати късметлии!

– Ние сме странни птици – поправи го Тес.

– И го правим с удоволствие! – добавиха в хор Сами и Алеа.”

Алеа Аквариус е надарена с доброта. Но тук са прибавени и съобразителност, зрялост и интелигентност, които неизменно дават прекрасна обвивка на любимото морско момиче. Но тя понякога е несигурна, объркана, уплашена. Миналото й и все още неотговорените въпроси са оставили своите белези. Именно тези неща, именно подробното разглеждане на сенките на един герой, са това, което го правят истински, това, което го свързва с нас.

„Обичаше да открива непознати места, нови миризми, невиждани досега неща. Ако човек живее все на едно и също място, се лишава от безброй интересни преживявания!”

Tess_Figur_SternВсеки един от екипажа ще спечели нещичко от сърцето ви. Тес Таурус разкри причините за стоманената си обвивка, показа ги на нас, но най-вече на себе си. Показа, че дори зад хладнокръвието може да се крие страх и неубедителност, но в това няма нищо нередно. Сами Драко бе една безкрайна радост със своите щури идеи и с напъханото и подплатеното си в обич и желание за прегръдки сърце. Неговият брат, Бен Либра, бе неизменно там, отговорен и смел, както винаги, закрилник на членовете на Алфа Кру, притежател на всяко решение и непробиваема опора на доверие и вяра. А Ленокс Скорпио бе героят, когото истински опознахме, след като в предходната книга произходът и характерът му бяха бегло скицирани. Ленокс показа нещо много важно, а именно, че можеш да си смел, да бъдеш воин, но и да умееш да преглътнеш необяснима гордост и смело да оставиш чувствата си навън. А това е нещо толкова безценно, особено заложено в образа на момче, имайки се предвид всички стереотипи и предразсъдъци, в които винаги живеем. Това ме спечели. Страховете на героите. Изправянето им срещу тях. Това, че са различни или пък точно като всички нас, но просто не преглъщат засрамени себе си, а се оставят ярко да изгрее всяка част от тях.

Всеки един от екипажа ще спечели нещичко от сърцето ви. Тес Таурус разкри причините за стоманената си обвивка, показа ги на нас, но най-вече на себе си. Показа, че дори зад хладнокръвието може да се крие страх и неубедителност, но в това няма нищо нередно. Сами Драко бе една безкрайна радост със своите щури идеи и с напъханото и подплатеното си в обич и желание за прегръдки сърце. Неговият брат, Бен Либра, бе неизменно там, отговорен и смел, както винаги, закрилник на членовете на Алфа Кру, притежател на всяко решение и непробиваема опора на доверие и вяра. А Ленокс Скорпио бе героят, когото истински опознахме, след като в предходната книга произходът и характерът му бяха бегло скицирани. Ленокс показа нещо много важно, а именно, че можеш да си смел, да бъдеш воин, но и да умееш да преглътнеш необяснима гордост и смело да оставиш чувствата си навън. А това е нещо толкова безценно, особено заложено в образа на момче, имайки се предвид всички стереотипи и предразсъдъци, в които винаги живеем. Това ме спечели. Страховете на героите. Изправянето им срещу тях. Това, че са различни или пък точно като всички нас, но просто не преглъщат засрамени себе си, а се оставят ярко да изгрее всяка част от тях.

Sammy_Figur_Stern„Прекрасно беше да е член на Алфа Кру. Прекрасно беше да е на борда. Обичаше морето. Обичаше свободата си. Плаваха в открито море, на собствен кораб, никой нямаше право да им нарежда какво да правят.”

И още едно нещо, което превръща „Цветовете на морето” в бижуто на всяка съкровищница, особено на тази, принадлежаща на опознаващо света дете, е голямата роля, която изиграва замърсяването на океаните. Реален проблем, на който много от нас сякаш обръщат гръб, но в тази история участва в едни от най-напрегнатите сцени, дори става голяма опорна точка в сюжетното развитие. И съм безкрайно щастлива, че в книга, която се развива в царството на морето, не е пренебрегнат тъжният факт за човешката немърливост, за безотговорното и нечовешко изхвърляне на боклуци там, където обикалят красиви, неповторими създания. Харесах тази репрезентация и съм благодарна на Таня Щевнер, че не я подминава с олекотена ръка.

„Питаше се какво си мислят хората, които безотговорно си изхвърлят боклука в морето. Сигурно се оправдават, че и много други го правят, значи не е толкова лошо. Така се оневиняват, задето допринасят за измирането на океаните.”

Lennox_Figur_SternАко предходната история за пленителното пътешествие на Алеа Аквариус и нейните приятели („Повикът на водата”) е хванала дори малка частица от сърцето ви, то в това продължение приключенията се завъртат дори повече, сюжетът е дори по-алчен към читателското внимание, а героите са дори по-голяма заплаха за сърцето ви. Това е една книга, която живо препоръчвам на всеки, който търси леко и същевременно далеч под повълхността преживяване.

Ако предходната история за пленителното пътешествие на Алеа Аквариус и нейните приятели („Повикът на водата”) е хванала дори малка частица от сърцето ви, то в това продължение приключенията се завъртат дори повече, сюжетът е дори по-алчен към читателското внимание, а героите са дори по-голяма заплаха за сърцето ви. Това е една книга, която живо препоръчвам на всеки, който търси леко и същевременно далеч под повълхността преживяване.

„Работеха задружно, с всички сили. Със слънце в гърба и вятър в косата, заплаваха на запад – Бениамин Либра, Самуел Драко, Тес Таурус, Ленокс Скорпио и Алеа Аквариус.”

Безкрайна благодарност на Издателство Емас за възможността да продължа историята за морското момиче!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s