“Брилянтните” – Маркъс Сейки

173Наричат ги надарени, отклонения, абнорми или просто брилянтните. Един процент от човешката популация, чиито необикновени дарби са довели света до невероятен научен и технологичен прогрес. Те могат да узнаят най-дълбоко заровените тайни на човек само като го погледнат, умеят да се придвижват невидими в тълпата, както и да сринат световните финансови пазари с един-единствен добре премерен удар.

Ник Купър е топ агент на тайна правителствена организация с неограничен бюджет, чиято основна задача е контрола и обезвреждането на опасни брилянти. Самият Купър е надарен с уникалната способност да разчита езика на тялото и да предвижда ходовете на противниците си. Това го превръща в перфектния ловец – брилянтен, който преследва брилянтни.

Последната му мишена е терорист със смъртоносна дарба и гибелни амбиции, довел страната на прага на гражданска война със серия от кървави атентати. За да спре най-опасния престъпник в света, Купър ще трябва да се изправи лице в лице с истината за собствения си вид и да потъпче всичко, в което вярва.


“Именно това правим ние. Залавяме лоши хора, които нараняват добри хора. За предпочитане преди да са ги наранили. Това е нашата отговорност. След което отиваме за бира.”

Маркъс Сейки изумява с брилянтността на своя роман, положеното количество усилия, проучване и интелигентност проличават във всяка глава, изпълнена с динамика и напрегнатост. Тази малко изкривена реалност от автора ясно откроява проблеми, с които се изправяме всеки ден – разделението, дискриминацията и над всичко страха от нещо по-различно. “Брилянтните” ме изуми, остави ме без думи пред начина, по който действието никога не спира и как светът може да бъде поредица от сложни и непредвидени обрати – каквато всъщност и е.

Историята е проследена през очите на Купър, чието сърце бие с вярата, че постъпва правилно, че върши нещо доблестно в името на нещо по-голямо от него самия. Той не се спира пред нищо, мисълта и дарбата му са като бръсначи, които прорязват всяка ситуация и правят сюжета дори по-напрегнат. Но Ник Купър е склонен да подхожда със студенина, понякога дори необмисленост и слепота в това да следва идеалите на своята организация. Едно нещо, което се прояви в образа на Купър и във всички други персонажи, е, че реално развитие и задълбоченост в героите нямаше. Те проявяват характер несъмнено, жестоката истина и човечността ги подтиква към действия, за които никога не са помисляли, но не чувствам сякаш опознахме Купър или някой от другите представени персонажи, макар съдбите им да могат да бъдат ясно очертание на много други.

“Може би проблемът е, че никой не казва истината. Може би ако имаше повече факти и по-малко скрити намерения, нищо от това нямаше да се случва.”

“Брилянтните” е книга, която ще ви обогати или най-малкото ще ви даде най-истинния поглед върху действителността на света. Да, ние нямаме хора с подобни дарби, но различието и отхвърлянето винаги са били част от ежедневието ни. Представянето на това какво върши властта с опасността, до какво са готови да достигнат хората в преследването на своята вяра и цел, лъжите и манипулацията по пътя на изпълнението на тази цел, са част от акцентите в историята. Обратите, които сякаш винаги са били там, които са плод на логика и несъмнено дългосрочно обмисляне, ще ви омаят, но след това ще кимнете. Да. Да, това обяснява всичко. Хората сме способни на това.

“Интересно нещо са хората – винаги искат да видят с очите си, дори когато видимото не е от значение.”


Благодаря безкрайно на Издателство Ибис за предоставената възможност!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s